Geschiedenis

Een gevuld eitje is een klassieker bij de Belgen en Nederlanders. Wat meer geschiedenis over gevulde eieren zullen wij op deze pagina weergeven. Het gerecht bestaat al sinds de 14de eeuw. Dit is men te weten gekomen door Middeleeuwse kookmanuscripten. Dit gerecht is vooral bekend in Nederland, België en Duitsland waar het bij feestgelegenheden een vaak voorkomend hapje is.

Het eerste Nederlandse recept van een gevuld eitje (noemde in die tijd: Ghecloven nonnen) dateert uit de 16de eeuw. Het verscheen rond 1514 in Antwerpen in een notabel boecxken van cokeryen. Dit was het eerste boek dat in het Nederlands verscheen. Als we kijken, naar de tekst dan zullen we als leek hier nog weinig van herkennen. Kenners van de Nederlandse taal hebben echter bevestigd dat het om een recept van gevulde eieren gaat.

Voor degene die graag het eerste Nederlandse gevulde eieren recept eens willen proberen dan heb je geluk je kan dit HIER vinden.

Ook in verschillende andere landen in Europa is het gevulde ei bekent, maar dan onder andere namen namelijk:

  • Frankrijk: œuf mimosa
  • Hongarije: töltött tojás of kaszinótojás
  • Romenië: ouă umplute
  • Zweden: fyllda ägg

Gevulde eieren zijn zelfs een vaak voorkomend gerecht in Amerika. Ze worden vaak als hors d’oeuvres geserveerd (gerechten die opgediend worden voor het eten). Meestal tijdens de zomer maanden. Het is zelfs zo bekend in Amerika dat ze er zelfs speciale dienbladen voor verkopen. Ze worden daar al kant en klaar verkocht in de supermarkten.

In Nederland komen de recepten van gevulde eieren vaak voor rond de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan Pasen of kerst. Rondom deze feestdagen zien we dat er zeer veel gevulde eieren worden gemaakt. Dit komt omdat het een eenvoudig recept is en het daarnaast ook nog eens snel te maken is. In enkele minuten heb je zo een flink boord met eieren op tafel.